Έλλειψη «πιλότων» μη επανδρωμένων αεροπλάνων στις ΗΠΑ

Τα προβλήματα της αξιοποίησης των μη επανδρωμένων αεροπλάνων για στρατιωτικούς σκοπούς συνεχίζουν να προκαλούν έντονες συζητήσεις μεταξύ των εμπειρογνωμόνων, των πολιτικών και των νομικών. Σήμερα, εμφανίστηκε μια ακόμη αναπάντεχη πλευρά αυτών των προβλημάτων.

Όπως αναφέρεται σε μια έκθεση του Brookings Institute που είδε το φως της δημοσιότητας αυτές τις ημέρες, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ έχει έλλειψη σε χειριστές πολεμικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

«Οι αμερικανοί έχουν ήδη 1300 επίγειους πιλότους για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τους» - σημειώνει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη «βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πολέμου με την τρομοκρατία που διεξάγει ο Ομπάμα», γράφει η ελβετική εφημερίδα 20 Minuten.

Το πρόβλημα της έλλειψης πιλότων εξηγείται όχι μόνο με τη διαρκώς διευρυνόμενη χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αλλά και με αιτίες ψυχολογικού χαρακτήρα. «Είδα πως του έκοψε το δεξί πόδι και αιμορραγούσε. Το αίμα ήταν καυτό. Όταν πέθανε και έμεινε ακίνητος, τα χρώματα πάνω στη θερμική κάμερα έγιναν διαφορετικά. Το ίδιο γκρίζα όπως κι η γη».

Σχετικά με το επεισόδιο αυτό μίλησε σε μια συνέντευξη του στο αμερικανικό δίκτυο NBC News ο 27χρονος χειριστής μη επανδρωμένων αεροσκαφών Μπρέντον Μράιαντ, ο οποίος υπηρετεί σε μια βάση της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

Το 2011 ο Μπράιαν ολοκλήρωσε τη θητεία του. Σύμφωνα με τον ίδιο έχασε την αντίληψη της αξίας της ζωής και τώρα υποφέρει από το μετατραυματικό σύνδρομο. Λίγο πριν ολοκληρώσει τη θητεία του ο προϊστάμενος του τού έδωσε κατάσταση με τους 1626 τρομοκράτες που σκότωσε στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. «Θα ήταν καλύτερα να μην είχε δει ποτέ στη ζωή μου αυτό το χαρτί», - λέει ο Μπράιαν.

Ανεξάρτητα από αυτό, την πολιτική της ολοένα και διευρυνόμενης χρήσης αυτού του είδους όπλων στις ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να την αλλάξουν. Οι σύμμαχοι τους στο ΝΑΤΟ ακολουθούν τον αρχαιότερο εταίρο, ακόμη και όταν έχουν οικονομικές ζημιές ή προβλήματα με τη δημόσια εικόνα τους. Στη Γερμανία, για παράδειγμα, μέχρι τώρα δεν έχει κοπάσει το σκάνδαλο με αφορμή την επονομαζόμενη «απάτη των μη επανδρωμένων αεροσκαφών», όταν άδικα δαπανήθηκε μισό δισεκατομμύριο, περίπου, ευρώ για μια άχρηστη συμφωνία αγορά αμερικανικών στρατιωτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Ο εμπειρογνώμονας για ζητήματα ασφάλειας Ντμίτρι Ντανίλοφ επισημαίνει μια ακόμη εξαιρετικά σημαντική, κατά την άποψη του, πλευρά:

-Σε αυτόν τον τομέα είναι πολύ σοβαρή η διαφθορά. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατασκευάζονται από ελάχιστους και έχουν εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά. Κάποτε στην αγορά των εξοπλισμών ήταν πολύ δημοφιλές του γερμανικό αεροσκάφος. Τώρα όλοι εκμεταλλεύονται την κατάσταση για να διώξουν τη Γερμανία από αυτή την αγορά.

Στην πολιτική διάσταση της ιστορίας στρέφει την προσοχή της η υποψήφια βουλευτής του κόμματος «Ένωση-90/Πράσινοι» Κατρίν Γκιόρινγκ – Έκκαρντ: -Ο φορολογούμενος πληρώνει και θα πληρώνει πάντα. Ο παραγωγός βρίσκεται κάπου στην άκρη. Δημιουργείται η εντύπωση πως το υπουργείο Άμυνας υπογράφει συμβόλαια, αποκλειστικά και μόνο με βάση τα συμφέροντα των βιομηχάνων. Προς το παρόν, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η αγορά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών διευρύνεται διαρκώς, ο αριθμός των «επίγειων» πιλότων στο συνολικό αριθμό των αντρών της Π.Α. των ΗΠΑ αυξήθηκε από 3.3% έως 8.5%

 πηγή 

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications