ΠΡΌΒΑΤΟ ΔΕΣ ΤΙ ΈΧΕΙ ΜΈΣΑ ΤΟ ΜΟΥΣΕΊΟ ΠΑΛΙΣ,ΌΤΙ ΘΈΛΟΥΝ ΟΙ ΔΩΣΊΛΟΓΟΙ ΣΟΥ ΈΔΕΙΞΑΝ...
Το Μουσείο του Πολέμου

Το Μουσείο του Πολέμου Πέμπτη, Ιούνιος 7, 2012 - 22:04Ιστορικά κειμήλια από την Επανάσταση του ’21, αλλά και τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους για την ανεξαρτησία της πατρίδας μας εκτίθενται στο Πολεμικό Μουσείο του ιδρύματος ΠΑΛΙΣ.

mhxanh-deyterou-pagosmiou-polemou
Στολές των ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης, αεροσκάφη του ’40, πολεμικά οχήματα, μετάλλια ανδρείας είναι μερικά από τα εκθέματα του μουσείου, που φιλοδοξεί να διαφυλάξει την ιστορική μας μνήμη και κληρονομιά.

Στόχος του ιδρύματος Πολιτιστικής Ανάδειξης Λαμπρών Ιστορικών Συλλογών (ΠΑΛΙΣ) είναι η διάσωση και καταγραφή ντοκουμέντων, μαρτυριών και άλλων στοιχείων από το πλούσιο παρελθόν της πατρίδας μας.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το Πολεμικό Μουσείο, με εκθέματα σχεδόν όλων των ειδών στρατιωτικά οχήματα και δίκυκλες μηχανές από τον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, άλλα και αεροπλάνα παλαιάς και νέας τεχνολογίας, όπως και ιστορικά κειμήλια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

αεροπλάνο
Οι εμπνευστές όμως της πολυδάπανης αυτής ιδέας, τα ιδρυτικά μέλη του Ιδρύματος ΠΑΛΙΣ, δεν σταμάτησαν μόνο στη συλλογή ιστορικών μηχανοκινήτων εκθεμάτων: κύριος σκοπός τους είναι όλα τα αποκτήματά τους, αφού συντηρηθούν από ειδικούς τεχνίτες, να είναι σε θέση να λειτουργούν όπως την πρώτη ημέρα κατασκευής τους.

Η συλλογή ιστορικών κειμήλιων περιλαμβάνει επίσης είδη ρουχισμού, στολές, κράνη, άλλα και παράσημα και διπλώματα ανδρείας. Ολα αυτά, όπως δηλώνουν οι υπεύθυνοι, πολύ σύντομα θα είναι στη διάθεση του κοινού.

Οι τεράστιες εγκαταστάσεις του μουσείου, που βρίσκεται στη Βάρη, αποτελούνται από χώρο φύλαξης, συντήρησης των αποκτημάτων και μηχανολογικού συνεργείου.

αυτοκίνητο αντίκα
Το Ιδρυμα ΠΑΛΙΣ δημιουργήθηκε με σκοπό την ανάδειξη της ιστορικής και πολιτισμικής κληρονομιάς της Ελλάδας, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας ιστορικής και πολιτισμικής κληρονομιάς.

 άρματα μάχης
Ειδικότερα, στους σκοπούς του ιδρύματος περιλαμβάνεται η ανάδειξη της πορείας της Ελλάδας και των αγώνων των Ελλήνων για τη συγκρότησή τους ως έθνος και ως ανεξάρτητο αυτοδύναμο κράτος. Απώτερος στόχος του ιδρύματος είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου μουσείου ιστορίας του πολέμου, με έμφαση στην Ιστορία της Ελλάδας και με αναφορικό πλαίσιο την ευρωπαϊκή και παγκόσμια Ιστορία.

 άρμα μάχης
Το μουσείο αυτό, που θα έχει κοινωφελή μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα, θα περιλαμβάνει κειμήλια σχετικά με την ιστορία των εξοπλισμών, αρχειακό και φωτογραφικό υλικό και θα συνεργάζεται για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του με αντίστοιχα ευρωπαϊκά και διεθνή μουσεία.

μουσείο
Οι θεματικές συλλογές του ιδρύματος είναι μοναδικές σε ελληνικό επίπεδο, τόσο σε πληρότητα όσο και σε μοναδικότητα αντικειμένων, και σίγουρα ανταγωνίζονται αντίστοιχες ευρωπαϊκές αλλά και άλλων χωρών εκτός Ευρώπης, ιδιωτικές ή μη.Το ίδρυμα έχει ήδη προχωρήσει στη σύσταση παραρτήματος στο Michigan των ΗΠΑ, με σκοπό την ανεύρεση κειμηλίων και ιστορικών αντικειμένων (όπως αεροσκάφη, οχήματα κλπ.), αλλά και για την ανάπτυξη συνεργασιών με εκεί μουσεία και οργανισμούς, για την ανταλλαγή εκθεμάτων, την οργάνωση συνεδρίων, ανταλλαγή μελετών κλπ.

Τέλος, στα πλαίσια του κοινωφελούς χαρακτήρα του ιδρύματος και «ως ελάχιστο φόρο τιμής» στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων των, έχει σκοπό να θεσπίσει βοήθημα για τους ίδιους ή τις οικογένειές τους.

πηγή

 πηγή 

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications