Η Ρωσία θα δημιουργήσει αόρατα υποβρύχια!
αόρατα υποβρύχια

Η Ρωσία θα δημιουργήσει αόρατα υποβρύχια. Τα υποβρύχια αυτά θα έχουν μια ειδική επικάλυψη, η οποία αναβαθμίζει σημαντικά την παραλλαγή τους, για να μην αποκαλυφθούν από τους υδροεντοπιστήρες του αντιπάλου.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η νέα τεχνολογία δεν έχει ομοιότυπα στον κόσμο, όπως γράφει η ρωσική εφημερίδα Ιζβέστια.

Τα εν λόγω υποβρύχια θα είναι αόρατα χάρη σε καινούργιο υλικό. Το υλικό αυτό έχει ενσωματωμένους μετρητές, που ενεργοποιούν αυτόματα πιέζο-πολυμερικές πλάκες, οι οποίες εξουδετερώνουν τα σήματα που εκπέμπονται από τους υδροεντοπιστήρες. Δεδομένου ότι οι δείκτες του θορύβου διατηρήθηκαν σε επίπεδο των υποβρυχίων τέταρτης γενιάς (όπως Yasen και Borey ), η καινούργια τεχνογνωσία θα μειώσει κατά τρεις φορές την ορατότητα των ρωσικών υποβρυχίων.

Σήμερα για την απόκρυψη του υποβρύχιου στόλου από τα συστήματα ανίχνευσης και εντοπισμού του αντιπάλου χρησιμοποιείται η αποκαλούμενη παθητική επικάλυψη, η οποία απορροφά το σήμα του εκπέμπεται από τα σόναρ. Η επικάλυψη αυτή κατασκευάζεται με βάση το λάστιχο. Με τη χρήση όμως αυτής της επικάλυψης το υποβρύχιο είναι απροκάλυπτο και απροστάτευτο για τους υδροεντοπιστήρες που λειτουργούν με συχνότητες χαμηλότερες από 1 kHz. Κατά την εκτίμηση του ρωσικού ΓΕΝ, τέτοια υποβρύχια αποκαλύπτονται εύκολα από τέτοια σόναρ.

Ωστόσο η υπό εκπόνηση διαδραστική επικάλυψη όχι μόνο θα απορροφά το σήμα των σόναρ, όπως το κάνουν τα σημερινά παθητικά υλικά, αλλά θα εξουδετερώνει το προσερχόμενο σήμα. Οι μετρητές ενσωματωμένοι στο υλικό της επικάλυψης θα προσδιορίσουν την ταχύτητα του σήματος του σόναρ του αντιπάλου και η διαδραστική επικάλυψη θα παράγει δικό της σήμα της ίδιας συχνότητας, αλλά σε αντίφαση.

Στη νέα επικάλυψη θα είναι ενσωματωμένοι όχι μόνοι οι μετρητές, αλλά και οπτικές ίνες για τον έλεγχο του συστήματος, καθώς και ακτινοβολητές, οπότε δε θα καταστεί πλέον δυνατή η χρήση του λάστιχου, αλλά του υφάσματος και συνθετικών υλικών. Η υπό εκπόνηση επικάλυψη θα χρησιμοποιείται για όλα τα υποβρύχια και θα είναι συμβατή με τα προβλεπτικά υπολογιστικά ψηφιακά συστήματα που εκπονούνται για τον υποβρύχιο στόλο.

Η τεχνολογία της διαδραστικής υδροακουστικής επικάλυψης με θα πρέπει να εκπονηθεί στη διάρκεια τριών ετών και τα πρώτα δείγματα θα κατασκευαστούν στα τέλη του 2016. Το Υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου προτίθεται να δαπανήσει για την εκπόνηση της επικάλυψης 200 εκατομμύρια ρούβλια.

 πηγή 

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications