Δε φταίει η τεχνολογία αν δε σου μένει ελεύθερος χρόνος
Δεν έχω ελεύθερο χρόνο.

Δεν έχω ελεύθερο χρόνο. Το ακούς, το λες όλο και πιο συχνά. Πιο συχνά κι από την καλημέρα πια.

Ο χρόνος που διαρκεί μια ημέρα, δεν έχει μειωθεί από καταβολής κόσμου. Ο λόγος που μας φαίνεται όλο και λιγότερος, είναι επειδή προφανώς περισσεύουν οι ασχολίες και οι υποχρεώσεις μας. Πολλοί κατηγορούν γενικώς και αορίστως την τεχνολογία γι’ αυτό. Είναι όμως έτσι;

Η εξέλιξη της τεχνολογίας αυξάνει τους ρυθμούς με τους οποίους πρέπει να κινούμαστε μέσα στο ίδιο πάντα χρονικό πλαίσιο. Κάνει τη δουλειά μας πιο απαιτητική και μας πιέζει να γίνουμε πιο παραγωγικοί, τουλάχιστον ως προς την ποσότητα. Μας δημιουργεί περισσότερες υποχρεώσεις και μας αφήνει λιγότερο ελεύθερο χρόνο. Σωστά!

Από την άλλη πάλι, παραβλέποντας τα άπειρα θετικά στοιχεία της τεχνολογίας, επιλέγουμε να μη συμπεριλαμβάνουμε στις αιτίες του προβλήματος, ίσως την πιο σημαντική. Το ότι μας δίνει δηλαδή ένα σωρό ευκαιρίες για κωλοβάρεμα, τις οποίες πρέπει κι αυτές να χωρέσουμε στο διαθέσιμο χρόνο μας.

Κάτσε και σκέψου πόσο χρόνο ξοδεύεις μπροστά σε μια τηλεόραση, για να βλέπεις ένα σωρό αηδίες που σε ψυχαγωγούν. Γιατί δυστυχώς μετά από τόση έκθεση, έχεις επιτρέψει σε αυτές τις αηδίες να τέρπουν πραγματικά την ψυχή σου.

Σκέψου πόσο επιπλέον χρόνο από αυτόν που χρειάζεσαι πραγματικά, ξοδεύεις στα social media. Πόσες φορές δεν έχεις κάνει συνεχόμενα reload της σελίδας σου στο Facebook ή στο Twitter, μόνο και μόνο επειδή δεν έχεις τι άλλο να κάνεις εκεί μέσα; Κι όμως, παραμένεις συνδεμένος συνεχώς.

Πόσες φορές δε διαπίστωσες ότι πέρασες ένα ολόκληρο τρίωρο μπροστά στην παιχνιδοκονσόλα σου και μετά καταριόσουν τη μέρα επειδή δεν έχει 40 ώρες για να προλαβαίνεις τις δουλειές σου; Κι όμως, την επόμενη μέρα έφαγες μπροστά της άλλο τόσο χρόνο.

Ο χρόνος που σπαταλάμε άσκοπα στις πιο πάνω ή και σε άλλες κενές δραστηριότητες, μας φτάνει ίσως για να τελειώσουμε τις δουλειές μας με περισσότερη ηρεμία και να ασχοληθούμε με πιο δημιουργικές δραστηριότητες, που θα κάνουν την ψυχή και το πνεύμα μας ικανά να φιλτράρουν και να απορρίπτουν τα αρνητικά της τεχνολογίας.

Αυτό που περιορίζει το χρόνο μας είναι ο τρόπος που διαχειριζόμαστε τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της τεχνολογίας και όχι η τεχνολογία αυτή καθαυτή. Επιλέγουμε όμως να την αφορίζουμε στο σύνολο της, για να μπορούμε να καταναλώνουμε χωρίς τύψεις τα εύπεπτα υποπροϊόντα της.

Πολλές φορές ξεχνάμε ότι υπάρχουν δύο όψεις σε ένα νόμισμα. Ξεχνάμε ότι με το μαχαίρι μπορούμε να κόψουμε το ψωμί, αλλά και να σκοτώσουμε. Δε φταίει όμως το μαχαίρι επειδή σκοτώθηκε με αυτό ένας άνθρωπος.

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications