Κύπρος: Μισός αιώνας εξευτελισμού από τους Βρετανούς
Κύπρος: Μισός αιώνας εξευτελισμού από τους Βρετανούς

Μετά από δέκα μήνες διακυβέρνησης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πέτυχε την πρώτη του συμφωνία, που μόνο θετικά μπορεί να επιφέρει για τον κυπριακό λαό. Όχι βέβαια τις θεωρίες περί οικονομικής ανάπτυξης γιατί αυτό θα μπορούσε να γίνει όταν υπήρχε ανάπτυξη.

Όμως ο απεγκλωβισμός τριών δήμων και 16 κοινοτήτων και 40.000 Κυπρίων πολιτών μετά από μισό αιώνα βρετανικού ελέγχου και στέρησης δικαιωμάτων τους, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δημιουργεί δικαιολογημένη ευφορία. Ήταν μισός αιώνας ανθρώπινου και εθνικού εξευτελισμού και ελπίζουμε να έληξε. Αλλά το πιο σημαντικό είναι το πολιτικό μήνυμα που απορρέει από αυτή την εξέλιξη, προς την ηγεσία μας αλλά και προς όσους μοιρολατρικά όλα αυτά τα χρόνια επέκριναν όσους αντιδρούσαν για την κυπριακή πολιτική έναντι των Βρετανών.

Είναι φανερό ότι μπορούν να αλλάξουν πράγματα, ότι οι συμφωνίες που έγιναν πριν από μισό αιώνα δεν μπορούν να κατατρέχουν και να δυναστεύουν τον σύγχρονο κόσμο. Από την ηγεσία μας όμως εξαρτάται. Τον Μάρτιο του 2011 όταν οι Βρετανοί χρησιμοποιούσαν τις Βάσεις για τις επιχειρήσεις εναντίον της Λιβύης ο τότε Πρόεδρος, ο αλησμόνητος Χριστόφιας, δεν είχε τίποτα να πει και έλεγε αμήχανα: «Δυστυχώς, οι Βάσεις είναι κυρίαρχες». Και ο νυν υπουργός Εξωτερικών και τότε ευρωβουλευτής, Ιωάννης Κασουλίδης, του απαντούσε: «Αυτή είναι η βρετανική εκδοχή». Αυτή είναι η ουσία. Οι αντιλήψεις των ηγετών μας!

Οι Βάσεις είναι στρατιωτικές εγκαταστάσεις και τίποτε άλλο. Και μάλιστα στρατιωτικές εγκαταστάσεις, που αποδέχτηκαν οι πρόγονοί μας υπό την πίεση της απο-αποικιοποίησης, αλλά σήμερα δεν μπορεί να συνεχίζεται εκείνο το καθεστώς σε ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ηγέτες, που εμφανίζονται σύγχρονοι Ευρωπαίοι και με τουίτερ. Το αποικιακό κατάλοιπο του ελέγχου από τους Βρετανούς τόσων χωριών γύρω τους θα έπρεπε να πολεμήσουν οι ηγέτες μας από δεκαετίες τώρα ή έστω, από την πρώτη μέρα ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σήμερα, αποδείχτηκε ότι και οι Βρετανοί μπορούν να αντιληφθούν τις ανάγκες, που επιβάλλει ο σύγχρονος κόσμος. Προτιμούν προφανώς να τους αφήσουμε ανενόχλητους στις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους μέσω των Βάσεων και γι' αυτό συμφώνησαν να εγκαταλείψουν την ομηρία των χωριών. Όπως είναι σίγουρο ότι μπορούν να συμφωνήσουν και για πολλά άλλα αν αντιληφθούν ότι η Κύπρος έχει ηγεσία, που παλεύει για τα συμφέροντα της χώρας. Διότι το πρώτιστο είναι να εγκαταλείψουν την εχθρική πολιτική τους προς τους Ελληνοκύπριους, που συναντούμε σε κάθε εξέλιξη στην Ε.Ε. και στον ΟΗΕ. Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει αν δεν αισθανθούν ότι η κυπριακή ηγεσία είναι σε θέση να παρενοχλήσει τα συμφέροντά τους.

Υ.Γ. Τις πολύμηνες συνομιλίες για τη χθεσινή συμφωνία τις έκανε ο πρέσβης Τάσος Τζιωνής, για τον οποίο γράφαμε και την περασμένη βδομάδα. Μπράβο του και μπράβο στον Αναστασιάδη και στον Κασουλίδη που του τις ανέθεσαν. Τώρα καλά κάνουν να του αναθέσουν να ανασύρει από τα συρτάρια και τις μελέτες που έκαναν με τον Τάσσο Παπαδόπουλο (και δεν πρόλαβαν να εφαρμόσουν) για επανεξέταση όλων των σχέσεων μας με τη Βρετανία και για τις πιθανές πιέσεις που μπορούν να ασκηθούν για να αλλάξει πολιτική. Αν θέλουν πράγματι να συνεχίσουν ανενόχλητοι τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους στις Βάσεις, ας ταυτιστούν με τα συμφέροντα της χώρας που τους ανέχεται. Τώρα, έχει και φυσικό αέριο αν παίζει κανένα ρόλο...

Post A Comment:

1 comment

Ανώνυμοςείπε...

Ο εξευτελισμός συντελέστηκε όταν πωλήθηκε από την Οθωμ. Αυτοκρατορία.

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications