Επιθανάτιες Εξωσωματικές Εμπειρίες και Θρησκευτικές Πεποιθήσεις

Ποιοι έχουν πιο συχνές επιθανάτιες εμπειρίες; Οι Άθεοι, οι Ένθεοι, οι άντρες ή οι γυναίκες;

Ένας πενηνταπεντάχρονος επλήγη ξαφνικά από καρδιακή προσβολή. Καθώς τον μετέφεραν ετοιμοθάνατο ταχύτατα σε χώρο επειγόντων περιστατικών , ο άντρας ένιωσε να αφήνει το σώμα του και να αιωρείται πάνω από το χειρουργείο σαν ατμός.

Ο ετοιμοθάνατος άντρας περιέγραψε ότι είδε ένα έντονο φως στο τέλος ενός σκοτεινού τούνελ. Τον τραβούσε με μια έντονη έλξη που φαινόταν πως πήγαζε από μια περιοχή ζέστης, αγάπης και ειρήνης. Πλησιάζοντας στο φως συνάντησε συγγενείς που είχαν αποβιώσει πριν από καιρό. Επικοινώνησαν μαζί του τηλεπαθητικά. Οι αποβιώσαντες συγγενείς του τον παρότρυναν να αντισταθεί στην δελεαστική έλξη και να επιστρέψει στο σώμα του. Μετά την ανάρρωσή του από την καρδιακή προσβολή ο άντρας ένιωσε ότι είχε μεταμορφωθεί. Η ασυνήθιστη εμπειρία τον είχε διαποτίσει με μια έντονη επιθυμία να βοηθήσει άλλους και να μιλήσει για την υπερβατική του επιθανάτια συνάντηση με την άλλη ζωή που περιμένει την ψυχή μετά τον θάνατο του φυσικού σώματος.

Οι επιθανάτιες εμπειρίες με τη μυστηριακή και εξωσωματική αυτή φύση δεν είναι σπάνιες και οι ιστορίες παρουσιάζουν αξιοσημείωτες ομοιότητες καθώς αναφέρονται από άτομα που επιστρέφουν από την άλλη όχθη. Τέτοιες έντονες πνευματικές εμπειρίες αναφέρονται από το 23 τοις εκατό των ανθρώπων που υποφέρουν από σημαντικές καρδιακές προσβολές. Συμβαίνουν σε ανθρώπους που πλησιάζουν τον θάνατο από άλλες αιτίες ή ακόμα σε περιπτώσεις μεγάλου φυσικού ή συναισθηματικού κινδύνου. Αυτές οι εμπειρίες έχουν κάποια κοινά στοιχεία. Συχνά παρουσιάζεται μια επιταχυμένη ανασκόπηση της ζωής του ατόμου. Χαρά, αίσθηση ηρεμίας και συναντήσεις με μυστηριακές οντότητες ή εκλιπόντες συγγενείς είναι επίσης συχνά.

Επηρεάζουν οι θρησκευτικές πεποιθήσεις ενός ατόμου την πιθανότητα βίωσης τέτοιων πνευματικών εμπειριών στο κατώφλι του θανάτου; Μια έρευνα από την Zalika Klemenc-Ketis και τους συνεργάτες της που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Critical Care ερεύνησε τα ερωτήματα αυτά με σκοπό την αναζήτηση πιθανών ομοιοτήτων μεταξύ ατόμων που έχουν βιώσει επιθανάτιες εμπειρίες και τα ευρήματα δείχνουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Οι ερευνητές εξέτασαν ιατρικά αρχεία από ασθενείς με καρδιακές προσβολές και συνέλεξαν λεπτομερή ερωτηματολόγια για τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των ατόμων, όπως επίσης άλλα προσωπικά χαρακτηριστικά και ιατρικά δεδομένα. Βρήκαν ότι όταν ένα άτομο ήταν άθεος οι πιθανότητες που είχε να βιώσει μια επιθανάτια εμπειρία ήταν οι ίδιες όπως σε έναν Καθολικό ή σε έναν Μουσουλμάνο.

Τι μπορεί τότε να εξηγήσει το ποιος θα δει και ποιος δε θα δει αυτό το φως στο τέρμα του τούνελ στο κατώφλι του θανάτου και θα επιστρέψει ώστε να ενημερώσει τον κόσμο γι’ αυτό; Διαφορά δεν παρουσιάστηκε ούτε και σχετικά με το φύλο των ατόμων. Η ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο και ο φόβος για θάνατο πριν από την καρδιακή προσβολή δεν έδειξαν επίσης καμία διαφορά. Βρέθηκε όμως ένα κοινό νήμα μεταξύ αυτών που πολέμησαν το φως και επέστρεψαν στο σώμα τους.

Το κοινό στοιχείο μεταξύ αυτών που είχαν επιθανάτιες εμπειρίες ήταν μια άνοδος στα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στο αίμα τους, πάνω από κάποιο συγκεκριμένο όριο (5.7 kPa). Καμία άλλη χημική μέτρηση του αίματος των ασθενών δεν είχε κάποια ιδιαίτερης σημασίας συσχέτιση με το εάν βίωσαν ένα τέτοιο πνευματικό γεγονός. Ο έντονος υπεραερισμός μπορεί να προκαλέσει περίπου το ίδιο στον εγκέφαλο, εξηγώντας ίσως το γιατί όσοι βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο ή όταν είναι κοντά στη λιποθυμία μπορούν επίσης να βιώσουν εξωσωματική εμπειρία.

Η μελέτη υποδηλώνει ότι με τον προσεκτικό έλεγχο της ισορροπίας οξέων του αίματος κατά τη διάρκεια μιας ιατρικής κρίσης, κάτι που διαταράσσεται όταν το αίμα υπερφορτώνεται με διοξείδιο του άνθρακα, η όλη μυστηριώδης εμπειρία μπορεί να προληφθεί.

 πηγή 

Post A Comment:

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις Push Notifications